Mesopotamian uskonnot

 

Suurista kulttuureista vanhin oli Mesopotamian kulttuuri alueella, jonka läpi virtaa kaksi suurta jokea, Eufrat ja Tigris. Alue kattoi nykyisen Irakin ja Syyrian itäosan. Mesopotamia oli maailman kulttuurin kehto, jossa asuttiin kylissä jo 6500 -luvulla eaa. Ensimmäiset kaupunkivaltiot syntyivät alueelle 4000 -luvulla eaa.

Kaksoisvirtain alueella vaikutti 3500–2000 ‑luvuilla eaa. Sumerin korkeakulttuuri, jonka piirissä keksittiin muun muassa kirjoitustaito. Sumerien jokaista kaupunkivaltiota johti kuningas, jonka katsottiin olevan jumalan edustaja ja joka omisti maat, rakennukset, ihmiset ja kaiken. Sumerien uskontoon kuului käsitys, että kaikilla paikoilla, asioilla ja esineillä oli omat jumaluutensa. Kaikkia muita jumaluuksia korkein oli taivaanjumala An, joka muodosti kolmiyhteisen jumaluuden poikansa Enlilin sekä viisauden ja luomisen jumalan Enkin kanssa. Sumerien muinaisesta uskonnosta on siirtynyt paljon aineksia muihin uskontoihin. Edellä mainittu Jumalan kolminaisuusmyytti on lainattu muun muassa kristinuskoon.

Myös Sumerien legendoissa esiintyvä maailman luomismyytti, jonka mukaan Jumala loi maailman sanansa voimalla tietyssä järjestyksessä, on lainattu Raamattuun ja Koraaniin. Sumerien vedenpaisumusmyytti sekä myytti ennen vedenpaisumusta jopa satojen vuosien ikään eläneistä kymmenestä patriarkasta, joista viimeinen oli vedenpaisumuksen sankari, on niin ikään lainattu Raamattuun ja Koraaniin.

Myös kristinuskossa esiintyvät ylösnousemusmyytti ja sijaiskärsimysmyytti ovat lainoja sumereilta. Sumerien legendan mukaan elämän jumalatar Inanna halusi myös tuonelan hallitsijaksi, mutta sinne pyrkiessään hänet surmattiin ja hän joutui alas tuonelaan. Hän sai kuitenkin kolmantena päivänä nousta ylös kuolleista ja päästä pois tuonelasta antamalla tilalleen sijaiskärsijäksi puolisonsa – vuohi- ja lammaspaimenen, joka antoi oman henkensä, jotta elämän jumalatar olisi pelastunut ja jotta myös ihmiset saisivat elää.

Vaikka gnostilaisuuden esiasteet – nasorealaisuus ja mandealaisuus – ovat syntyneet Kaksoisvirtain alajuoksulla, mikään edellä mainituista vanhoista myyteistä ei ole siirtynyt gnostilaisuuteen.

 

Egyptin uskonnot