Uusgnostilaisuus

Uusgnostilaisuudeksi sanotaan uudella ajalla eli 1500-luvun jälkeen syntyneitä perinteiseen gnostilaisuuteen pohjautuvia henkisiä ja hengellisiä liikkeitä, jotka ovat muotoutuneet monien yksittäisten mystikoiden ja ryhmien toiminnan tuloksena. Uusgnostilaisuus on monimuotoista ja se on ilmennyt erilaisina henkisinä liikkeinä sekä myös uusina gnostilaisina kirkkoina ja seuroina. Joskus uusgnostilaisuudeksi luetaan myös gnostilaisuudesta vaikutteita saaneet henkiset järjestöt, kuten ruusuristiläisyys, vapaamuurarius, teosofia ja New Age.
 

Gnostilaisten evankeliumien löytyminen Nag Hammadista 1945 lisäsi kiinnostusta gnostilaisuuteen. 1900-luvun loppupuolella perustettiin useita uusia gnostilaisia kirkkoja eri maihin. Samoihin aikoihin syntyi myös gnostilaisia seuroja.
 

Oman kategoriansa muodostaa esoteerinen uusgnostilaisuus, jota edustaa mm. Gnostilaisen Seuran piirissä toimiva Gnostilainen Riitti.

 

Katso tästä nettiluento "Uusgnostilaisuus"

Uusgnostilaisuuden tunnuskuva: "Valkoinen joutsen, joka sulkee siipiensä suojaan huolenpitoa tarvitsevan lajitoverinsa, muodostaen ympyrän, elämänpyörän vertauskuvan, josta pää sielun vertauskuvana tähyää kohti valoa". Se on rakkauden vertauskuva, mutta se on myös henkisyyden symboli, sillä se kuvaa sisäisen itsen löytämistä, gnosista.