Itsetutkimus

Mitä Itsetutkimus on?


Gnostilaisuudessa päämääränä on oivaltaa Gnosis, joka on meidän todellinen, ikuinen Itsemme. Itsetutkimus on yksi menetelmä sen mahdollistamiseksi.

Itsetutkimus eroaa muista henkisistä menetelmistä siinä, että muissa menetelmissä ylläpidetään subjekti-objekti suhdetta. Itsetutkimuksessa on vain subjekti, ”Minä”, jonka alkuperää tai lähdettä perätään.

Kun ajatus nousee, tulisi kysyä ”Kenen ajatus tämä on?”. Vastaus on tietysti ”Ajatus on minun”.

Kun kysytään ”Kuka minä olen?”, palaavat noussut ajatus ja minä-ajatus alkulähteeseensä.

Pysyminen tuossa lähteessä  on itsetutkimusta. Lopulta minä-ajatusta ei enää synny ja erillisyyden tunne päättyy. Näin pitkälle voimme päästä tietoisella harjoittelulla. Sen jälkeen tuonpuoleinen vastaa egon lopullisesta sulautumisesta Itseen.

Itsetutkimus-menetelmän taustaa


Itsetutkimus-menetelmän on kehittänyt intialainen filosofi ja mystikko Sri Ramana Maharshi, joka on yksi aikamme merkittävimmistä henkisistä mestareista.

Sri Ramana Maharshi syntyi 30.12.1879 tamili-hindu bramiini-perheeseen Tiruchuzhissa, Etelä-Intian Tamil Nadussa. Hän lähti kuusitoistavuotiaana kotipaikkansa lähellä olevan, hindujen pyhänä pitämän Arunachala-vuoren juurella sijaitsevaan Tiruvannamalaihin ja eli siellä loppuelämänsä. Hän kuoli 14.4.1950.

Sri Ramana Maharshi hyväksyi kaikki opit sekä suuntaukset, mutta suositteli itsetutkimusta suorana tienä todellisuuden ja itsen oivaltamiseksi. Hänen opetustensa puhtain muoto oli voimakas hiljaisuus, joka säteili hänen läsnäolostaan ja hiljensi siihen virittyneet mielet. Hän antoi suullista opetusta vain niiden hyödyksi, jotka eivät kyenneet ymmärtämään hänen hiljaisuuttaan. Kun häneltä kysyttiin neuvoa, hän suositteli itsetutkimusta nopeimpana tienä mokshaan eli vapautukseen.

Itsetutkimus-ryhmät

 

Ryhmissä keskitytään Itsetutkimus-menetelmään ja sen toteuttamiseen käytännössä.

Ryhmät kokoontuvat osoitteessa Uudenmaankatu 33, Helsinki pääsääntöisesti joka kuukauden 4.sunnuntaina klo 16-19. Tarkemmat tiedot löytyvät netistä: www.itsetutkimus.fi

Ohjelma on yleensä seuraavanlainen:

* Hiljaisuus

* Päivän mietelause

* Video

* Itsetutkimus harjoituksena

* Bhajans, chants ja Om resitaatio

* Keskustelua ja kahvi / tee tarjoilu

Tilaisuuden kesto on 2-3 tuntia.