Nälkäilluusio

Nälkäilluusio (engl. Hunger illusion) on psykoterapeutti George Weinbergin kehittämä tekniikka, jolla voidaan arkiolosuhteissa, ilman terapeuttia tai avustajaa, päästä eroon omista ei-toivotuista käyttäytymispiirteistä. Prosessi on kolmivaiheinen:

1) Tunnista hetki, kun käyttäydyt automaattisesti (esim. alat napostella jotain ”pakonomaisesti”);

2) Seuraavan kerran, kun olet tässä tilanteessa, älä käyttäydykään niin kuin aioit, vaan kuvittele, miltä tuon ”pakonomaisen” käyttäytymisen voittaminen tuntuu;

3) Tunnista, mitä myönteisiä ajatuksia ja tunteita tämä automaattisen käyttäytymismallin keskeyttäminen (esim. naposteluhimon voittaminen) sinussa herättää.

Kyse on kaavan murtamisesta ja sitten sen välittömien seurausten tietoisesta huomioimisesta, ja näiden tulosten analysoimisesta.

Esimerkki napostelusta

Jos tunnistat itsessäsi piirteen napostella tavan takaa vaikkapa suklaakeksejä, niin voit kokeilla ”nälkäilluusiota”. Ajattele ottavasi keksejä. Kun ojennat kätesi ottaaksesi, älä otakaan mitään. Kuvaile itsellesi mahdollisimman tarkasti (vaikka paperille), mitä ajatuksia ja tunteita tämä sinussa herättää. Kuvaile erityisesti millaisia positiivisia tunteita koet (esim. iloa, kun pystyit hillitsemään itsesi ja välttämään turhien kilojen kertymistä).

Tekniikkaa voi käyttää muun muassa naposteluriippuvuuteen, peliriippuvuuteen, tupakointiin, alkoholiriippuvuuteen, aikuisviihderiippuvuuteen, seksiriippuvuuteen, syömisongelmiin taikka toistuviin suuttumisiin ja kiukutteluun jne.

Käytännössä nälkäilluusio on ensiaskel tietoisemmaksi tulemiseen omasta ongelmallisesta käyttäytymisestä. Jos joku käyttäytyminen ei enää palvele sinua ja parastasi, voit tehdä mielessäsi päätöksen, ja pyytää omaa vapaata tahtoasi luopumaan käyttäytymisestä. Tiedostamisen kautta on mahdollista hallita, ja lopulta hallinnan kautta on mahdollista muuttaa mitä tahansa automaattista käyttäytymistä.

Voit käyttää nälkäilluusion torjunnassa myös ankkurointia hyväksi. Voit ankkuroida itseesi vaikkapa ”hyvän ja oikean päätöksen”, jonka sitten laukaiset tarvittavalla hetkellä.

Lähde: https://houseoftruth.education/fi