Juudaksen evankeliumi

Antti Marjanen ja Ismo Dunderberg:

Juudaksen evankeliumi


Oliko Juudas petturi vai Jeesuksen paras oppilas?

Kohua herättänyt tekstilöytö asiantuntijoiden suomentamana ja selityksin varustamana. Paljon kiinnostavaa taustatietoa.

Juudaksen evankeliumi on 1900-luvun huomattavimpia tekstilöytöjä. Papyruskäsikirjoitus löydettiin Egyptistä 1970-luvun lopulla ja joitakin vuosia myöhemmin se salakuljetettiin Eurooppaan myytäväksi. Pyydetty hinta oli kuitenkin niin korkea, ettei ostajilla ollut varaa hankkia sitä. Käsikirjoitus katosi pitkiksi ajoiksi tutkijoiden saavuttamattomiin. Evankeliumin julkaiseminen huhtikuussa 2006 sai aikaan sensaation ja herätti monia kysymyksiä: Miten kukaan on voinut kirjoittaa Juudas Iskariotin nimissä evankeliumin? Oliko Juudas sittenkään kavaltaja? Minkälaisen kuvan Jeesuksesta Juudaksen evankeliumi tarjoaa?

Gnostilaisen evankeliumin käsitys Juudaksesta poikkeaa huomattavasti Uudessa testamentissa kuvatusta ahneesta petturista, joka kavalsi Jeesuksen 30 hopearahasta. Tekstin mukaan Juudas oli ainoa, joka käsitti, kuka Jeesus todella oli. Niinpä Jeesus kertoi hänelle asioita, joita muut oppilaat eivät saaneet edes kuulla. Nämä uudet näkökohdat Jeesuksen ja Juudaksen suhteesta ovat yksi lisätodistus varhaiskristillisen ajattelun moninaisuudesta.

Professori Antti Marjasen ja professori Ismo Dunderbergin tutkimus Juudaksen evankeliumista on merkkitapaus. Teos sisältää Juudaksen evankeliumin koptinkielisen tekstin suomennoksen, siihen liittyviä selityksiä sekä runsaasti tekstiä valaisevaa tietoa.

 

PAINOS LOPPUNUT. KIRJASTOISTA JA ANTIKVAAREISTA VOI KYSELLÄ.