Seuran toiminta
Gnostilainen seura ry on perustettu kesällä 2009. Seuran tarkoituksena on:
vaalia gnostilaista hengenperintöä,
levittää gnostilaisuuden tuntemusta
edistää gnostilaista tutkimus- ja opetustoimintaa
luoda edellytyksiä gnostilaisen hengellisyyden harjoittamiselle
lujittaa jäsentensä henkistä yhteyttä ja yhteisöllisyyttä
ohjata jäseniään sisäiseen eheyteen, lähimmäisenrakkauteen ja suvaitsevaisuuteen
toimia gnostilaisuudesta kiinnostuneiden yhdyssiteenä.
Gnostilaisen Seuran kaikille avoimia toimintamuotoja ovat:
Yleisöluennot
Gnostilainen messu ("Valon hartaus")
Avoimet keskustelupiirit (”G-klubi”)
Itseopiskeluaineisto
Kesäpäivät
Vain jäsenille tai kutsutuille tarkoitettuja toimintamuotoja ovat:
Mysteerikoulu
Gnostilainen Riitti
Esoteeriset opintopiirit
Kirjeopisto Hermes
Gnostilaisen seuran päätoimipaikka on Helsingissä, Uudenmaankatu 33. Lisäksi toimintaa on pienemmässä mittakaavassa Vantaalla, Tampereella, Turussa ja Lahdessa sekä satunnaisesti muissakin kaupungeissa. Tapahtumatiedot löytyvät Tapahtumakalenterista.
Gnostilaisessa Seurassa on varsinaisia (jäsenmaksua maksavia) jäseniä parisensataa ja tukijäseniä (postituslistalle ilmoittautuneita) lisäksi puolisentoistasataa. Jäseneksi voi liittyä näiden nettisivujen kautta.
Seuran hallitukseen kuuluu viisi jäsentä.
Yleisöluennot
Gnostilainen Seura on olemassaolonsa aikana järjestänyt kymmeniä mielenkiintoisia luentoja, joiden pitäjinä on ollut laaja joukko yliopistojen professoreita ja tohtorikoulutettavia sekä muita henkisiin aiheisiin perehtyneitä asiantuntijoita. Melkein keikki luennot on tallennettu sähköisessä muodossa Seuran nettisivuille, josta niitä voivat lukea kaikki kiinnostuneet. Osa luennoista on tarjolla kaikille vapaasti itseopiskelu-osiossa ja osa on salasanasuojattujen jäsensivujen luentoarkistossa.
Gnostilainen messu
Eri maissa toimivien gnostilaisten kirkkojen uskonkäsityksiä voi kuvailla universaaleiksi. Gnostilaisten kirkkojen kulmakivi on ikiaikainen viisaus: ”Rakkaus on Elämän laki”. Suomeen gnostilainen kirkko rantautui vuonna 2010. Se on osa Gnostilaisen seuran hengellistä toimintaa. Sen näkyvin toimintamuoto on gnostilainen messu, joka nykyisin järjestetään joka toinen kuukausi. Messu on avoin kaikille, osallistuminen ei edellytä kuulumista Gnostilaiseen Seuraan. Gnostilainen kirkko noudattaa 100-luvun alkuseurakuntien ihannekuvaa "hengellisestä kirkosta", joka on ihmisläheinen. Ikivanhan gnostilaisen perinteen mukaan ihminen ei tarvitse pappia itsensä ja Jumalan väliin. Sen vuoksi Gnostilaisessa kirkossa ei ole pappeja. Gnostilaisessa messussa liturgin tehtävät jaetaan vuorotellen eri jäsenten kesken. Puheosien esittäjiä sanotaan esilukijoiksi. Esilukijoina voi toimia sekä miehiä että naisia.
”G-klubi” ja ”Valopiiri”
”G-klubi” ja ”Valopiiri” ovat Gnostilaisen Seuran keskustelupiirejä. ”G-klubi” kokoontuu gnostilaisen messun jälkeen ja siellä keskustellaan teekupposen äärellä minialustuksen pohjalta.
”Valopiirit” ovat henkisen kirjallisuuden keskustelupiirejä, jotka kokoontuvat eri kaupunkien kirjastojen tiloissa keskustelemaan valitusta kirjasta alustuksen pohjalta.
On hyödyllistä pohdiskella suuriakin asioita, lukea viisaita kirjoituksia sekä osallistua opinto- ja keskustelupiireihin. Siten opimme näkemään asioita syvällisemmin sekä ymmärtämään myös erilaisia käsityksiä.
Gnostilainen Riitti
Gnostilainen Riitti edustaa esoteerista gnostilaisuutta. Vanhat mestarit ovat ikivanhan gnostilaisen perinteen mukaisesti paljastaneet salaisia opetuksia vain niille, jotka ovat kykeneviä ajattelemaan syvällisesti. Opetus on ollut luonteeltaan vain suppealle piirille tarkoitettua. Mestarit eivät ole antaneet valmiita vastauksia, vaan opastaneet oppilaitaan löytämään niitä itse. Gnostilaisuus on näin tarjonnut polun kohti sisäistä eheytymistä ja olevaisen ymmärtämistä. Gnostilaiset riitit ovat syntyneet ennen ajanlaskumme alkua ja ne pohjautuvat antiikin filosofien ja vanhojen gnostilaisten mestarien opetuksiin. Näitä esoteerisen gnostilaisuuden perinteitä vaalitaan Suomessa Gnostilaisen Seuran opintopiiritoiminnassa – Gnostilaisessa Riitissä.
Riitissä on viisi opetusastetta – Jumalan aste, Rakkauden aste, Yhteyden aste, Sielun aste ja Tekojen aste. Lisäksi on neljä vihkimysastetta niille, jotka haluavat valmentautua toimimaan gnostilaisina opettajina.
Gnostilainen Riitti on tarkoitettu niille, jotka haluavat perehtyä henkisiin kysymyksiin ja mysteereihin ja oppia ajattelemaan asioita syvällisesti. Oppilaat Riittiin kutsutaan hakemuksen perusteella. Hakemuksen voi tehdä netin kautta.
Gnostilainen Mysteerikoulu
Gnostilaisen Riitin konventtien väliaikoina järjestetään Mysteerikouluja, joissa syvennetään Riitin eri asteiden opetuksia. Oppilaiksi kutsutaan asianomaisen asteen saaneita. Opettajina toimivat Vantaan ja Helsingin domusten mestarit.
Itseopiskeluaineisto
Seuran nettisivuilla voit opiskella gnostilaisuutta monella tavalla:
Nettiluennot ovat vapaasti kaikkien katsottavissa. Samoin harjoitteet.
Kirjeopisto Hermes on tarkoitettu vain Gnostilaisen Seuran jäsenille. Se tarjoaa laajan valikoiman esoteerista luettavaa ilmaiseksi.
![]() |
Kirjeopisto Hermes
Kirjeopisto Hermes tarjoaa laajan valikoiman esoteerista luettavaa Gnostilaisen Seuran jäsenille ilmaiseksi.
Esoteerisen tiedon symbolina kirjeopistomme tunnushahmoksi on valittu Hermes Trismegistos. Hän oli esoteerinen nimitys jumaluudesta, jota egyptiläisessä mytologiassa edusti Thot, kreikkalaisessa Hermes ja roomalaisessa Mercurius. Näitä jumaluuksia pidettiin oppaina, jotka ohjasivat kuolleitten sieluja tuonpuoleiseen, ja jotka myös toimivat jumalten sanansaattajina.
Tällä hetkellä Kirjeopisto Hermes sisältää seuraavat artikkelit:
1. Esoteerisista käsitteistä + esoteerinen sanasto A - Ö
2. Esoteerisista riiteistä
3. Miten esoteerikot selittävät maailman synnyn?
4. Miten esoteerikot selittävät ihmisen synnyn?
5. Egyptiläinen gnosis
6. Gnosis Mesopotamiassa
7. Kreikkalainen gnosis
8. Roomalaiset mysteerit
9. Essealaiset
10. Gnostilaisuuden syntyvaiheet
11. Simon Magus
12. Mandealaiset
13. Setiläiset
14. Valentinolaiset
15. Manikealaiset
16. Kataarit
17. Gnostilaisten ristiriidat katolisen kirkon kanssa
18. Gnostilaiset tekstit
19. Sofiologia
20. Alkemia
21. Hermetismi
22. Kabbala
23. Keskiajan ruusuristiläisyys
24. Uuden ajan ruusuristiläisyys
25. Vapaamuurariuden historia
26. Miesten vapaamuurariuden eri muodot ja astejärjestelmät
27. Miesten ja naisten yhteisvapaamuurarius ja naisvapaamuurarius
28. Vapaamuurariuden henkinen sisältö
29. Mitä on uusgnostilaisuus?
30. Uusgnostilaiset kirkot ja seurat maailmalla
31. Suomen Gnostilainen Seura
32. Gnostilainen Riitti
33. Uusgnostilaisuuden jumalakäsitys ja kosmologia
34. Uusgnostilaisuuden sielukäsitys
35. Uusgnostilaisuuden pelastuskäsitys
36. Gnosis
37. Hyvän ja pahan problematiikka
38. Uusgnostilaisuuden eettinen koodi
39. Ihmisen yhteys Jumalaan
40. Teosofia
41. New Age
42. Odd Fellow Veljeskunta
43. Martinisti-järjestöt
44. Ordo Templi Orientis (OTO)
45. Hermetic Order of the Golden Dawn
46. Druidi-veljeskunnat
47. Wicca
48. Mestari Hilarion 12 universaalia lakia
Kirjeopisto Hermeksen artikkeleihin pääset käsiksi
liittymällä Gnostilaisen Seuran jäseneksi.