Gnostilaiset pyhät toimitukset

Gnostilainen Seura ei ole kirkkokunta, mutta me voimme palvella tiettyjen pyhien toimitusten järjestämisessä.

 

Oheisten tekstikaavojen pohjalta pyhiä toimituksia voidaan suorittaa gnostilaisen käytännön mukaisesti. Tilaisuudet voidaan järjestää joko kotona tai muualla sen mukaan kuin asianosaiset sopivat. Pappia ei tarvita. Esilukijana voi toimia kuka tahansa henkilö.

 

Tilaisuuksien esilukijaksi on mahdollista tilata myös Gnostilaisen Seuran kouluttama Adepti, jolloin tästä palvelusta laskutetaan hinnaston mukainen kohtuullinen maksu sekä matkakulut.

 

Gnostilaisia pyhiä toimituksia ovat:

- Lapsen nimenanto ja siunaaminen eli nimiäiset

- Kumppanuuden siunaaminen: Avioliitto, avoliitto, parisuhde

- Vainajan siunaaminen

Gnostilainen lapsen nimenanto ja siunaaminen (”nimiäiset”)

Juhlava lapsen nimenanto ja siunaaminen (”nimiäiset”) voidaan suorittaa gnostilaisen käytännön mukaisesti, jolloin esilukijana voi toimia kuka tahansa henkilö. Pappia ei tarvita. Tämä tilaisuus voidaan järjestää joko kotona tai muualla sen mukaan kuin asianosaiset sopivat. Vanhemmat voivat myös tilata tilaisuuteen esilukijaksi Gnostilaisen Seuran kouluttaman Adeptin, jolloin tästä palvelusta laskutetaan hinnaston mukainen kohtuullinen maksu sekä matkakulut.

Gnostilainen lapsen nimenanto on pyhä toimitus, johon sisältyy myös lapsen siunaaminen. Tässä tilaisuudessa lasta ei oteta minkään kirkkokunnan yhteyteen, vaan kyseessä on puhtaasti nimenantoon liittyvä juhlava toimitus. Tilaisuudessa läsnä voi olla vanhempien ja läheisten lisäksi yksi tai useampi kummi ja muita henkilöitä.

Juhlamenojen yhteydessä voidaan selostaa lapsen nimen/nimien merkityksiä, vertauskuvia ja historiaa. Tämän voi tehdä jompikumpi vanhemmista tai joku tilaisuudessa läsnä olevista. Jos vanhemmat haluavat, että Gnostilaisen Seuran Adepti esittää tämän selostuksen, heidän tulee esittää tämä toivomus palvelutilauksen yhteydessä.

Lue lisää: Lapsen nimenanto ja siunaaminen eli nimiäiset

Gnostilainen kumppanuuden siunaaminen:
Avioliitto, avoliitto, parisuhde

Kumppanuuden (avioliiton, avoliiton, parisuhteen) siunaustilaisuus voidaan suorittaa gnostilaisen käytännön mukaisesti, jolloin esilukijana voi toimia kuka tahansa henkilö. Pappia ei tarvita. Tämä tilaisuus voidaan järjestää joko kotona tai muualla sen mukaan kuin asianosaiset sopivat, myös luonnossa. Pari voi myös tilata tilaisuuteen esilukijaksi Gnostilaisen Seuran kouluttaman Adeptin, jolloin tästä palvelusta laskutetaan hinnaston mukainen kohtuullinen maksu sekä matkakulut.

Lue lisää: Kumppanuuden siunaaminen: Avioliitto, avoliitto, parisuhde

Gnostilainen vainajan siunaaminen

Vainajan siunaaminen gnostilaisen käytännön mukaisesti voidaan suorittaa kaikissa edellä esitetyissä malleissa.

Vainajan siunaamistilaisuudessa esilukijana voi toimia kuka tahansa henkilö. Pappia ei tarvita. Tilaisuus voidaan järjestää kappelissa, kotona tai muualla sen mukaan kuin asianosaiset sopivat.

Tilaisuuden puitteet ja koristelu voidaan järjestää omaisten toiveiden mukaisesti. Arkun tai tuhkauurnan vierellä tulee olla palava kynttilä ja rasiassa pieniä muistokynttilöitä (tuohuksia tai valkoisia kakkukynttilöitä) sekä muistokynttilöiden pystyyn asettamista varten pieniä kynttilänjalkoja tai sopiva alusta, kuten reiällinen levy tai tauta tai matala hiekkalaatikko. Pöydällä tai lattialla voi olla kukkia maljakossa. Arkun ja tuhkauurna edessä voi olla vainajan kehystetty valokuva

On suositeltavaa, että vainajan siunaamistilaisuuteen osallistuvat olisivat pukeutuneet valkoisiin tai vaaleisiin vaatteisiin. Samoin on suositeltavaa, että tilaisuuden osanottajat eivät laske kukkia uurnan tai arkun viereen.

Lue lisää: Vainajan siunaaminen