Nälkäilluusio

Nälkäilluusio (engl. Hunger illusion) on psykoterapeutti George Weinbergin kehittämä tekniikka, jolla voidaan arkiolosuhteissa, ilman terapeuttia tai avustajaa, päästä eroon omista ei-toivotuista käyttäytymispiirteistä. Prosessi on kolmivaiheinen:

1) Tunnista hetki, jolloin käyttäydyt ei-toivotusti (esim. alat napostella jotain pakonomaisesti);

2) Seuraavan kerran, kun olet tässä tilanteessa, älä käyttäydykään niin kuin aioit, vaan kuvittele, miltä tuon ei-toivotun käyttäytymisen voittaminen sinusta tuntuisi;

3) Tunnista, mitä myönteisiä ajatuksia ja tunteita tämä ei-toivotun käyttäytymisen keskeyttäminen (esim. naposteluhimon voittaminen) sinussa herättää.

Kyse on kaavan murtamisesta. Esimerkiksi, jos tapanasi on napostella tavan takaa vaikkapa suklaata, vaikka tiedät sen tuovat lisäkiloja, niin voit kokeilla ”nälkäilluusiota”. Ajattele ottavasi suklaata, mutta kun ojennat kätesi ottaaksesi, älä otakaan mitään. Pysäytä liike ja kuvaile itsellesi, mitä ajatuksia ja tunteita tämä ottamatta jättäminen sinussa herättää. Kuvaile erityisesti millaisia positiivisia tunteita koet (esim. iloa, kun pystyit hillitsemään itsesi ja välttämään turhien kilojen kertymistä).

Tekniikkaa voi käyttää naposteluriippuvuuteen, peliriippuvuuteen, tupakointiin, alkoholiriippuvuuteen, aikuisviihderiippuvuuteen, seksiriippuvuuteen, syömisongelmiin taikka toistuviin suuttumisiin ja kiukutteluun jne. ”Nälkäilluusio” on yksi askel tietoisemmaksi tulemiseen omasta ongelmallisesta käyttäytymisestä. Jos joku käyttäytyminen ei enää palvele sinun parastasi, voit tehdä mielessäsi päätöksen, ja pyytää omaa vapaata tahtoasi luopumaan käyttäytymisestä. Tiedostamisen kautta on mahdollista hallita, ja lopulta hallinnan kautta on mahdollista muuttaa mitä tahansa ei-toivottua käyttäytymistä.

Lähde: https://houseoftruth.education/fi