Seitsemän Mestarin Tie -harjoitus

Seitsemän Mestarin Tie -harjoitus on meditaatioharjoitus, joka sopii sekä vasta-alkajille että kokeneemmille.  Kirjassaan "Seven Masters, One Path” (2005) psykologi John Selby esittelee meditaatio-harjoituksen, jossa mukaillaan hänen tulkintojaan seitsemästä ihmiskunnan henkisen kehityksen kannalta tärkeästä henkilöstä, jotka ovat Buddha (563-483 eaa. elänyt Siddhartha Gautaman, joka perusti buddhalaisuuden), Lao-tse (100-luvulla eaa. elänyt kiinalainen filosofi ja taolaisuuden keskeinen hahmo), Jeesus, Patanjali (intialainen oppinut, joka eli 300-luvulla, ja jota pidetään merkittävänä jooga-meditaation filosofina), profeetta Muhammed, Gurdjieff (1866/1877–1949 elänyt armenialais-kreikkalainen mystikko ja henkinen opettaja) sekä Krishnamurti (1895–1986 elänyt intialaissyntyinen filosofi ja elämäntaidon opettaja.).

Seitsemän Mestarin Tie -tekniikka voidaan kiteyttää seitsemään lauseeseen, jotka toimivat johtoajatuksina meditaatioon:

1. ”Hengitän vapaasti.”

2. ”Mieleni on hiljaa”

3. ”Hyväksyn maailman juuri sellaisena kuin se on.”

4. ”Rakastan itseäni juuri tällaisena kuin olen.”

5. ”Sydämeni on avoin vastaanottamaan parantavaa voimaa.”

6. ”Tiedän, kuka olen.”

7. ”Olen tässä … ja nyt … autuaana.”

Nämä harjoitukset johdattavat mielen vaipumaan ensin syvään tyhjyyteen ja sitten lopulta itsensä ytimen kautta autuaaseen olotilaan. On havaittu, että tämä meditaatioharjoitus tuottaa hyviä tuloksia, jos sitä harjoittaa aluksi 1-2 kertaa päivässä 1-4 viikon ajan. Lauseet käydään läpi yksi kerrallaan. Silmiä voi pitää kiinni.

”Hengitän vapaasti” -lauseen kohdalla kaikki huomio kiinnitetään hengitykseen. Sulje silmäsi. Vedä rauhallisesti ilmaa sisään, keuhkot täyteen, sitten hengitä ulos, hitaasti ja pitkään, ja sano uloshengityksen aikana mielessäsi: ”Hengitän vapaasti”. Jatka näin jonkin aikaa ja aina, kun hengität ulos, sano mielessäsi ”hengitän vapaasti”. Kun hengität sisään, älä sano tai ajattele mitään. Istu lopuksi hetki hiljaa.

”Mieleni on hiljaa” - lauseen kohdalla laajennetaan tiedostamista. Sulje silmäsi. Hengitä rauhallisesti. Tiedosta tuoli, jolla istut, huone, jossa olet, talo, koko kaupunki. Tiedosta seuraavaksi itsesi yksilönä, sitten tiedosta parisuhteesi, perheesi, sinulle läheiset ihmiset, naapurit ja työtoverit. Jos mielesi yrittää tarttua johonkin kohteeseen tai ajatukseen, anna sen mennä ja toista vain mielessäsi: ”Mieleni on hiljaa”. Jatka näin jonkin aikaa ja aina, kun hengität ulos, sano mielessäsi ” mieleni on hiljaa”. Kun hengität sisään, älä sano tai ajattele mitään. Istu lopuksi hetki hiljaa.

”Hyväksyn maailman juuri sellaisena kuin se on” -lauseen kohdalla tiedostetaan koko maailma. Sulje silmäsi. Hengitä rauhallisesti. Ajattele maailmaa kokonaisuutena, kaikkia sen tapahtumia ja ihmisiä, itsekkyyttä, vääryyksiä, taloustilannetta, politiikkaa, ilmastomuutosta, saasteita. Voit tuntea mielipahaa, mutta älä ota kantaa mihinkään. Luovu halustasi muuttaa mitään. Sano vain mielessäsi: ”Hyväksyn maailman juuri sellaisena, kuin se on”. Käy läpi myös kaikki hyvät asiat, kuten luonnon kauneus, toisista välittäminen, rakkaus, ilon aiheet, onnellisuus. Jatka näin jonkin aikaa ja aina, kun hengität ulos, sano mielessäsi ”hyväksyn maailman juuri sellaisena, kuin se on”. Kun hengität sisään, älä sano tai ajattele mitään. Istu lopuksi hetki hiljaa.

”Rakastan itseäni juuri tällaisena kuin olen” -lauseen kohdalla hyväksytään oma itse. Sulje silmäsi. Hengitä rauhallisesti. Käy läpi kaikki itseäsi koskevat asiat. Jos tunnet huonoutta, syyllisyyttä tai kadut jotain, luovu sellaisista ajatuksista tässä hetkessä, ja sano mielessäsi: ”Rakastan itseäni juuri tällaisena, kuin olen”. Käy läpi myös kaikki hyvät asiat, jotka sinussa on. Jatka näin jonkin aikaa ja aina, kun hengität ulos, sano mielessäsi ”rakastan itseäni juuri tällaisena, kuin olen”. Kun hengität sisään, älä sano tai ajattele mitään. Istu lopuksi hetki hiljaa.

”Sydämeni on avoin vastaanottamaan parantavaa voimaa” -lauseen kohdalla valmistaudutaan sisäiseen muutokseen. Sulje silmäsi. Hengitä rauhallisesti. Ajattele asioita, joita pelkäät tai vihaat. Ajattele katkeruuttasi, ennakkoluulojasi ja kielteisiä tunteitasi. Ajattele, että haluat päästä niistä irti ja parantua kaikesta negatiivisesta. Sano mielessäsi: ”Sydämeni on avoin vastaanottamaan parantavaa voimaa”. Sydämesi tietää, mitä sinä tarvitset. Antaudu parantavalle voimalle, niin tunnet, miten tuota voimaa alkaa virrata sydämeesi. Jatka näin jonkin aikaa ja aina, kun hengität ulos, sano mielessäsi ”sydämeni on avoin vastaanottamaan parantavaa voimaa”. Kun hengität sisään, älä sano tai ajattele mitään. Istu lopuksi hetki hiljaa.

 ”Tiedän, kuka olen” -lauseen kohdalla pyritään saavuttamaan ykseys. Sulje silmäsi. Ajattele edessäsi olevaa seinää. Hengitä rauhallisesti. Tiedosta, että olet todistamassa seinää edessäsi. Sinä olet myös todistamassa, että talosi on olemassa ja samoin luonto talon ympärillä. Tiedosta, että ympärilläsi on koko maailmankaikkeus. Unohda kehosi ja tunne olevasi vain tietoisuus. Tiedosta, että sinun tietoisuutesi on osa koko maailmankaikkeuden tietoisuutta. Sulaudu kaikkiallisen tietoisuuden kanssa yhdeksi. Tunne olevasi tässä hetkessä. Sanot mielessäsi: ”Tiedän, kuka olen”. Jatka tätä tietoisena olemista ja aina, kun hengität ulos, sano mielessäsi ”Tiedän, kuka olen”. Kun hengität sisään, älä sano tai ajattele mitään. Istu lopuksi hetki hiljaa.

”Olen tässä ja nyt … autuaana” -lauseen kohdalla tunnetaan ykseyttä maailmankaikkeuden tietoisuuden kanssa. Sulje silmäsi. Hengitä rauhallisesti. Tunne olevasi kaikkien ajatusten alku. Tunne hiljaisuus ympärilläsi, tunne ilo ja rauha, tunne maailman kauneus, tunne rakkaus kaikkialla, tunne olevasi aineeton. Sano mielessäsi: ”Olen tässä ja nyt … autuaana”. Tunne totuus kaiken taustalla, tunne tieto siitä, että sinun todellinen olemuksesi on puhdas henki ja sielu. Jatka tätä tietoisena olemista ja aina, kun hengität ulos, sano mielessäsi ” Olen tässä ja nyt … autuaana”. Kun hengität sisään, älä sano tai ajattele mitään. Istu lopuksi hetki hiljaa.

Lähde: https://houseoftruth.education/fi