Uusgnostilaisuus Suomessa

Gnostilaisen Seuran piirissä heräsi jo alkuvaiheessa tarve hengellisen toiminnan eli gnostilaisten messujumalanpalvelusten järjestämiseen, minkä vuoksi seuran aktiivijäsenet perustivat 8.10.2010 Helsingin Gnostilainen Seurakuntayhdistys ry nimisen yhdistyksen. Tätä ennen Seuran piiristä muodostettu työryhmä oli suunnitellut suomalaisen gnostilaisen messun liturgisen käsikirjan käyttäen hyväksi muualla maailmalla käytössä olevia esimerkkejä. Lisäksi luotiin kokonaan uusia, osin jopa parin vuosituhannen takaiseen gnostilaisuuteen perustuvia käytänteitä, joista keskeisimpiä olivat mandealaisten uudistumiskaste ja yhteisyyden ateria.

Messuun suunniteltiin keskeiseksi elementiksi musiikki. Se tuli koostumaan kymmenestä tunnetusta klassisesta sävellyksestä, joista viiteen kirjoitimme gnostilaiset suomenkieliset sanoitukset. Näiden viiden teoksen musiikin esittämistä varten koottiin ammattimuusikoista ”Gnostilainen kamariorkesteri” ja ”Gnostilainen kamarikuoro”, jotka kesällä 2011 äänittävät musiikin messua varten. Musiikista tehtiin myös CD-levy.

Seurakuntayhdistys järjesti ensimmäisen julkisen messunsa syyskuussa 2011 ja siitä alkaen kerran kuussa. Messujumalanpalvelukset pidettiin aluksi Helsingissä Balderin salissa (Aleksanterinkatu 12) ja sittemmin Vantaalla Kuninkaantien Killan juhlasalissa (Liesitori 1) sekä 2014 alkaen Avartuva Ihmiskuva ry:n tiloissa Helsingissä (Uudenmaankatu 33).

Kun Gnostilaisen Seuran ja Helsingin Gnostilaisen Seurakuntayhdistyksen jäsenkunta oli lähes täsmälleen identtinen, katsottiin viisaaksi yhdistää nämä kaksi yhdistystä. Yhdistyminen tapahtui syksyllä 2014 lakkauttamalla seurakuntayhdistys. Siitä alkaen Gnostilainen Seura on vastannut messujumalanpalvelusten järjestämisestä.

Messuja on toistaiseksi vain Helsingissä (Uudenmaankatu 33). Messu on noin tunnin mittainen universaali jumalanpalvelus, jonka teema vaihtuu vuoden mittaan. Messun jälkeen on ns. G-klubi, jossa keskustellaan minialustuksen pohjalta.

>> Lisätietoa gnostilaisesta messusta

 

Esoteerinen gnostilaisuus


Lähes kaikilla gnostilaisilla yhteisöillä on ollut kaksi rinnakkaista toimintalinjaa, jotka ovat vastanneet ikivanhaa gnostilaista jäsenistön jaottelua toisaalta kouluttamattomiin seuraajiin eli "imeväisiin" ja toisaalta täydelliseen tietoon oikeutettuihin eli "täysi-ikäisiin". Ensiksi mainituille on tarjottu eksoteerista toimintaa ja viimeksi mainittuille esoteerista. Esoteerisen toiminnan piiriin on johdateltu niitä jäseniä, jotka ovat olleet kiinnostuneita syvällisemmästä tiedosta ja kyenneet sellaista vastaanottamaan. Heille on tarjottu esoteerisella toimintalinjalla mahdollisuutta kartuttaa ja syventää gnostilaisuuteen liittyviä tietojaan esoteerisillä riitteillä tiettyjen veljeskuntamaisesti toimivien ryhmien puitteissa. Suomessa tällainen toiminta on organisoitu Gnostilaisen Riitin puitteisiin.

 

>> Lisätietoa Gnostilaisesta Riitistä